Isprobajte fantastičan recept za mileram tortu od jagoda koja će vam zasladiti i uljepšati vikend
Diva Gourmet

Isprobajte fantastičan recept za mileram tortu od jagoda koja će vam zasladiti i uljepšati vikend

Mileram torta od jagoda zvuči odlično, a mi smo ga isprobali po receptu Bojane Matek koja nas je još jednom oduševila izvrsnim receptom

Napokon nam je došao sunčani vikend, a kako bi on bio još ljepši, zasladite ga ukusnim desertom u kojem će uživati svi ukućani! Jagode se već neko vrijeme mogu pronaći u dućanima, a ako ih volite ubaciti u kolače i torte, donosimo odličan recept koji je s nama podijelila Bojana Matek. U njezinim slatkim receptima već smo ranije uživali, a i ovog puta nas je oduševila izvrsnom slasticom, mileram tortom od jagoda

Sastojci za podlogu:

– 220 g brašna

– 100 g maslaca

– 2 žlice šećera

– prstohvat soli

– 1/2 praška za pecivo

– 3 žumanjka

– 1-2 žlice kiselog vrhnja

Sastojci za kremu

– 800 ml mlijeka

– 3 pudinga od vanilije

– 180 g šećera

– 1350 g milerama

Sastojci za preljev

– 600 g jagoda

– sok polovice limuna

– 2 vanili šećera

– 2 žlice šećera u prahu

– 2 vrećice preljeva za torte

– 3 žlice šećera

– voda

Priprema

– Zamijesite tijesto od brašna, hladnog maslaca narezanog na kockice, šećera, soli, praška za pecivo, žumanjaka i kiselog vrhnja. Nemojte predugo mijesiti. Kada dobijete kompaktno tijesto, spljoštite ga u disk, zamotajte prozirnom folijom i stavite na hlađenje 30 minuta. Dno i stranice kalupa za torte od 30 cm obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto i rasporedite ga po dnu. Slobodno se poslužite prstima da pokrpate nepravilnosti. Kalup vratite u hladnjak.

– Za kremu pomiješajte pudinge i šećer s nekoliko žlica mlijeka koje ste oduzeli od onih 800 ml. Ostatak zakuhajte pa skuhajte puding prema uputama. U još vrući puding ravnomjerno umiješajte mileram pa cijelu kremu rasporedite po tijestu.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 °C oko 40 min. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

– Jagode nasjeckajte na kockice, dodajte im limunov sok, šećer u prahu i vanilin šećer. Pustite jedan sat u hladnjaku da se mariniraju, a zatim procijedite višak sokova koji su pustile i odložite sa strane. Posložite ih po ohlađenoj torti.

– U sok koji ste iscijedili dodajte vodu do ukupne količine od 0.5 litre. Tekućinu dodajte  u šećer i preljev pa skuhajte prema uputama na pakiranju. Prelijte preko jagoda i stavite nekoliko sati u hladnjak na hlađenje.

– Tortu prebacite na pladanj i poslužite.